KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Holocaust łódzkich Romów

Uczniowie klasy 8b uczestniczyli w warsztatach poświęconych łódzkim Romom i ich zagładzie podczas II wojny światowej. Temat prawie nieobecny w edukowaniu młodzieży o II wojnie światowej. Dzieciaki były bardzo zainteresowane tym spotkaniem, bo przecież dowiedziały się o rzeczach, o których nie wie nawet wielu Łodzian. Obejrzały film o holocauście Romów w Łodzi, cytowane były fragmenty ze wspomnień obozowych "Mietek na wojnie". Edukator tłumaczył również słowa z języka romskiego, które były użyte we wspomnieniach. Było to ich pierwsze, ale nie ostatnie spotkanie z Romami, gdyż w ramach projektu "Barwy Polski"  odbędą się także inne formy prezentowania informacji o tejże mniejszości etnicznej w Polsce. Warsztat był poprowadzony przez panią z Centrum Doradztwa I Informacji dla Romów w ramach projektu "cztery strony świata" Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.