KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

Szkoła została utworzona 2 marca 1956 roku jako Szkoła Towarzystwa Przyjaciół Dzieci nr 35. Na stanowisko kierownika powołano Panią Monikę Liwińską. Początkowo w szkole pracowało 21 nauczycieli, a w 20 klasach uczyło się 763 uczniów. W roku szkolnym 1956/57 liczba uczniów wzrosła do 1157.

Dwa lata później dokonano zmiany nazwy placówki na aktualnie obowiązującą – Szkoła Podstawowa nr 26. W tym czasie szkoła dysponowała dobrze wyposażonymi pracowniami przedmiotowymi, gabinetem lekarskim i stomatologicznym. Dzieciom zapewniano dożywianie i opiekę w świetlicy. Wtedy też powstała pierwsza gazetka szkolna „Z życia naszej szkoły”. Na terenie placówki zorganizowano również Uniwersytet dla Rodziców. W 1961 roku 11 klas i 11 nauczycieli zostało przeniesionych do Szkoły Podstawowej nr 159 mieszczącej się przy al. 1 Maja.

Od początku swego istnienia szkoła współpracowała z najbliższym środowiskiem, aktywnie uczestniczyła w wielu inicjatywach podejmowanych przez lokalne władze, takich jak budowa Szpitala- Pomnika Centrum Zdrowia Matki Polki, Centrum Zdrowia Dziecka. Nauczyciele i uczniowie inicjowali szereg akcji charytatywnych, m. in.: Dzieci – dzieciom, pomoc dla podopiecznych Domu Starców i Domu Małego Dziecka. Z biegiem lat szkoła rozwijała się, wzbogacała warsztat pracy, prowadziła różnorodną działalność pozalekcyjną, organizując zajęcia naukowe, turystyczne, artystyczne, sportowe. Szkoła uzyskiwała czołowe miejsca w konkursach i zawodach - sekcje piłki ręcznej i zapasów odnosiły sukcesy ogólnopolskie i międzynarodowe.

W latach 1967-91 szkoła nosiła imię Franciszka Zubrzyckiego, posiadała sztandar ufundowany przez Komitet Rodzicielski. W roku 1972 dyrektorem szkoły została mianowana Pani Teresa Matuszewska, która kierowała szkołą aż do 1991 roku. Po przejściu Pani Dyrektor na emeryturę stanowisko to objął na 4 lata Pan Wojciech Stręgiel. Kolejnym dyrektorem została Pani Monika Kuba, która zarządzała szkołą przez 12 lat. Od 2007 roku funkcję dyrektora sprawuje Pan Michał Różański.

23 marca 2009 r. Uchwałą Rady Miasta Łodzi nadano szkole imię Armii "Łódź". Szkoła znowu posiada sztandar ufundowany przez Radę Rodziców i sponsorów, oraz replikę szabli kawaleryjskiej, której fundatorem był płk. Wojciech Sikora, Wiceprior Polski Międzynarodowego Zakonu Rycerskiego Świętego Jerzego. W 2009 roku zostaje otworzona sala zabaw dla dzieci w ramach rządowego programu "Radosna Szkoła". 23 marca 2010 r. szkoła została odznaczona Złotym Medalem Opiekuna Miejsc Pamięci Narodowej.W 2011 r.

Społeczność Szkolna jest fundatorem tablicy upamiętniającej żołnierzy Armii "Łódź", która znajduje się w Kościele Parafialnym św. Mateusza Ewangelisty przy ul. 28 Pułku Strzelców Kaniowskich 18.

1 czerwca 2018 roku został utworzony Zespół Szkolno - Przedszkolny nr 4, w skład którego wchodzi Szkoła Podstawowa nr 26 im. Armii "Łódź" znajdująca się przy ul. Pogonowskiego 27/29 oraz Przedszkole Miejskie nr 98 przy ulicy Legionów 126.