KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

DzieńGodziny otwarcia

Poniedziałek

9:00 – 15:00

Wtorek

9:00 – 16:00

Środa

9:00 – 15:00

Czwartek

9:00 – 15:00

Piątek

8:00 – 13:00

REGULAMIN BIBLIOTEKI  SZKOLNEJ 

  1. Z biblioteki mogą korzystać wszyscy uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy szkoły.
  2. Korzystanie z biblioteki jest bezpłatne.
  3. Biblioteka udostępnia swoje zbiory w ciągu trwania roku szkolnego.
  4. Z księgozbioru podręcznego biblioteki można korzystać tylko na miejscu.
  5. Czytelnik wypożycza książki wyłącznie na swoje nazwisko.
  6. Jednorazowo można wypożyczyć dwie książki na okres dwóch tygodni.
  7. Jeżeli czytelnik nie przeczytał książki, może przed upływem wyznaczonego dnia zwrotu, poprosić o przedłużenie terminu.
  8. Czytelnikom przetrzymującym książki można okresowo wstrzymać wypożyczenia.
  9. Wypożyczone z biblioteki książki należy chronić przed zniszczeniem i zgubieniem.
  10. Czytelnik odpowiada materialnie za wypożyczone książki i jest zobowiązany odkupić zniszczony lub zagubiony egzemplarz.
  11. Pod koniec roku szkolnego rozpoczyna się okres zwrotu wypożyczonych książek i wszyscy czytelnicy są zobowiązani do przestrzegania podanego terminu zwrotu.
  12. W przypadku zmiany szkoły czytelnik zobowiązany jest rozliczyć się z biblioteką.
  13. W bibliotece należy zachować ciszę i porządek.
  14. Czytelnicy mogą wypożyczać książki na ferie zimowe i okres wakacyjny.
  15. Uczniowie klas VIII są zobowiązani do zwrotu wszystkich wypożyczonych książek i materiałów bibliotecznych przed zakończeniem roku szkolnego oraz dostarczenia do biblioteki wypełnionej karty obiegowej ucznia.
  16. Każdego czytelnika obowiązuje znajomość regulaminu biblioteki szkolnej.

 

 

 

PASOWANIE NA CZYTELNIKA

W czwartek 11 lutego i w poniedziałek 15 lutego odbyła się Uroczystość Pasowania na Czytelnika uczniów klas II. W naszej szkole pasowanie odbywa się tradycyjnie pod koniec I klasy, ale ze względu na sytuację epidemiczną w kraju i wprowadzenie nauczania on-line, uroczystość została przesunięta na luty 2021 roku. ...

KALENDARIUM MARZEC

04 – Szwajcarzy nie wyrazili zgody w referendum na wstąpienie kraju do Unii Europejskiej (2011 r.) 06 – dzieło Mikołaja Kopernika „O obrotach sfer niebieskich” trafiło na indeks ksiąg zakazanych (1616 r.) 07 – początek zjazdu gnieźnieńskiego (1000 r.) 12 – Polska wstąpiła do NA...

Lektury do słuchania

Biblioteka internetowa Wolne Lektury (prowadzona przez Fundację Nowoczesna Polska) na zamówienie Biblioteki Narodowej przygotowała 70 audiobooków dostępnych bezpłatnie w bibliotece cyfrowej POLONA.PL i na stronie wolnelektury.pl. Audiobooki można pobrać z biblioteki cyfrowej POLONA.PL bez konieczności l...

Kalendarium luty

KALENDARIUM HISTORYCZNE 01 – zawarto I pokój toruński kończący wojnę Polski z Zakonem Krzyżackim (1411 r.) 04 – w Jałcie rozpoczęła się konferencja z udziałem przywódców Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Związku Radzieckiego (1945 r.) 08 – utworzono getto ł&oa...

Kalendarium styczeń

01 – Czechosłowacja rozpadła się na dwa kraje – Republikę Czeską i Słowację (1993 r.) 05 – generał Jan Henryk Dąbrowski utworzył we Włoszech Legiony Polskie (1797 r.) 08 – w nowo otwartym kinie „Palladium” w Warszawie odbyła się premiera filmu pt. „Zakazane piosenki” ...

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy pod każdym względem i właśnie dlatego tematyka świąteczna jest motywem przewodnim wielu bajek, baśni, opowiadań, nowel i powieści. Poniżej 20 propozycji książkowych związanych z tymi cudownymi świętami. 1) „Boże Narodzenie w Bullerbyn” Astrid Lindgren 2) &bdquo...

Hans Christian Andersen jest bez wątpienia najsłynniejszym baśniopisarzem na świecie, ponieważ jego twórczość znana jest na wszystkich kontynentach. Jeśli chcecie się dowiedzieć, gdzie urodził się Andersen, na ile języków zostały przetłumaczone jego utwory i komu przyznawany jest medal jego imienia, kli...

Sejm wybrał patronów roku 2021 W piątek 27 listopada Sejm ustanowił patronów 2021 r. Uhonorowano: Stanisława Lema, Cypriana Kamila Norwida, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Tadeusza Różewicza oraz kard. Stefana Wyszyńskiego. 2021 będzie także rokiem Konstytucji 3 Maja. 1)Stanisław Lem to najwybi...

W łódzkim Studiu Małych Form Filmowych Se-ma-for powstało wiele seriali animowanych dla dzieci. Filmy „Zaczarowany ołówek”, „Przygód kilka wróbla Ćwirka” i „Plastusiowy pamiętnik” do obejrzenia na stronie: http://www.przewodnikpolodzi.pl/index.php/lodz-baj...

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi zaprasza na wystawę on-line Hokus Pokus czyli magia, czary i zaklęcia w literaturze dla dzieci i młodzieży. http://www2.wbp.lodz.pl/pliki/wystawy/2020-hokus-pokus/...

PASOWANIE NA CZYTELNIKA

W czwartek 11 lutego i w poniedziałek 15 lutego odbyła się Uroczystość Pasowania na Czytelnika uczniów klas II. W naszej szkole pasowanie odbywa się tradycyjnie pod koniec I klasy, ale ze względu na sytuację epidemiczną w kraju i wprowadzenie nauczania on-line, uroczystość została przesunięta na luty 2021 roku. ...

KALENDARIUM MARZEC

04 – Szwajcarzy nie wyrazili zgody w referendum na wstąpienie kraju do Unii Europejskiej (2011 r.) 06 – dzieło Mikołaja Kopernika „O obrotach sfer niebieskich” trafiło na indeks ksiąg zakazanych (1616 r.) 07 – początek zjazdu gnieźnieńskiego (1000 r.) 12 – Polska wstąpiła do NA...

Czy zastanawialiście się kiedyś, co czytali Wasi rodzice i dziadkowie, jak byli w Waszym wieku? Poniżej „Złota Pięćdziesiątka” – czyli lista najpopularniejszych książek dla dzieci i młodzieży z drugiej połowy XX wieku.

ULUBIONE KSIĄŻKI Z DZIECIŃSTWA WASZYCH RODZICÓW I DZIADKÓW

1. Adam Bahdaj „Podróż za jeden uśmiech”

2. Adam Bahdaj „Wakacje z duchami”

3. Jerzy Broszkiewicz „Wielka, większa i największa”

4. Frances Hodgson Burnett „Mała księżniczka”

5. Henryk Jerzy Chmielewski „Tytus, Romek i A`Tomek”

6. Carlo Collodi „Pinokio”

7. Daniel Defoe „Robinson Crusoe”

8. Janusz Domagalik „Koniec wakacji”

9. Antonina Domańska „Historia żółtej ciżemki”

10. Aleksander Dumas „Trzej Muszkieterowie”

11. Aleksander Dumas „Hrabia Monte Christo”

12. Arkady Fiedler „Orinoko”

13. Arkady Gajdar „Timur i jego drużyna”

14. Czesław Janczarski „Jak Wojtek został strażakiem”

15. Maria Kownacka „Kajtkowe przygody”

16. Maria Kownacka „Rogaś z Doliny Roztoki”

17. Carroll Lewis „Alicja w krainie czarów”

18. Astrid Lindgren „Bracia Lwie Serce”

19. Astrid Lindgren „Pippi pończoszanka”

20. Hugh Lofting „Doktor Dolittle i jego zwierzęta”

21. Kornel Makuszyński „Awantura o Basię”

22. Kornel Makuszyński „O dwóch takich co ukradli księżyc”

23. Kornel Makuszyński „Przygody Koziołka Matołka”

24. Karol May „Winnetou”

25. Aleksander Minkowski „Szaleństwo Majki Skowron”

26. Zbigniew Nienacki - seria „Pan Samochodzik”

27. Edmund Niziurski „Niewiarygodne przygody Marka Piegusa”

28. Edmund Niziurski „Sposób na Alcybiadesa”

29. Longin Jan Okoń „Tecumseh”

30. Hanna Ożogowska „Dziewczyna i chłopak, czyli checa na 14 fajerek”

31. Hanna Ożogowska „Tajemnica zielonej pieczęci”

32. Stanisław Pagaczewski „Porwanie Baltazara Gąbki”

33. Janina Porazińska „Kto mi dał skrzydła” (o Janie Kochanowskim)

34. Janina Porazińska „Szewczyk Dratewka”

35. Aleksander Puszkin „Bajki”

36. Halina Rudnicka „Uczniowie Spartakusa”

37. Krystyna Siesicka „Zapałka na zakręcie”

38. Halina Snopkiewicz „Słoneczniki”

39. Robert Louis Stevenson „Wyspa skarbów”

40. Alfred Szklarski - najpopularniejsza książka z serii o Tomku Wilmowskim „Tomek w krainie kangurów”

41. Seweryna Szmaglewska „Czarne stopy”

42. Mark Twain „Książę i żebrak”

43. Mark Twain „Przygody Hucka Finna”

44. Mark Twain „Przygody Tomka Sawyera”

45. Juliusz Verne „Dzieci kapitana Granta”

46. Juliusz Verne „Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi”

47. Jean Webster „Tajemniczy opiekun”

48. Wiktor Woroszylski „I ty zostaniesz Indianinem”

49. Wydawnictwo „Sport i Turystyka” - seria komiksów „Przygody kapitana Żbika”

50. Wojciech Żukrowski „Porwanie w Tiutiurlistanie”