KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

DzieńGodziny otwarcia

Poniedziałek

9:00 – 15:00

Wtorek

9:00 – 16:00

Środa

9:00 – 15:00

Czwartek

9:00 – 15:00

Piątek

8:00 – 13:00

 

 

Zaksiążkowane

Zuza i Tola to siostry, które tak bardzo kochają książki, że postanowiły podzielić się swoją pasją z innymi. W listopadzie 2019 roku stworzyły na YouTube kanał o nazwie „Zaksiążkowane”, na którym opowiadają o swoich ulubionych pozycjach. Pierwszy filmik został tak dobrze przyjęty, że teraz nag...

Czy wiesz, że...

Papier został wynaleziony przez Chińczyków w II wieku n.e, ale do Europy dotarł dopiero w XI wieku, wypierając stopniowo bardzo drogi pergamin.   Książki były w średniowieczu tak cennym towarem, że w obawie przed kradzieżą przymocowywano je do pulpitu metalowymi łańcuchami.   Pierwszą księg...

XVII Ogólnopolski Tydzień Bibliotek 8-15 maja

Tydzień Bibliotek to coroczna akcja Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich, która ma za zadanie podkreślić wyjątkową rolę bibliotek w rozwijaniu i promowaniu czytelnictwa.  Z tej okazji warto wybrać się na wirtualny spacer, aby obejrzeć 10  polskich bibliotek na miarę XXI wieku. https://culture.pl/pl...

Zgadnij, jaka to książka?

Odpowiedzi - pobierz...

Kalendarium maj

01 - Święto Pracy 02 - Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej 03 - Święto Konstytucji 3 Maja 04 - Dzień Straży Pożarnej 05 - Urodził się Henryk Sienkiewicz (1846 r.) 08 - Dzień Zwycięstwa (święto obchodzone z okazji zakończenia II wojny światowej w Europie)        Dzień Bibliotekarz...

Nie daj się nudzie i weź udział w Wyzwaniu Czytelniczym!

Przeczytaj zadanie, wykonaj je i odznacz we właściwym polu. Wypełnioną tabelę prześlij na adres: j.cislak@sp26.elodz.edu.pl Uczniowie, którzy wezmą udział w Wyzwaniu Czytelniczym, otrzymają punkty z zachowania oraz gadżety biblioteczne. Osoby, które dodatkowo wykonają pracę plastyczną z zadania nr 2...

Tajemnica celebryckiej wanny

Opowiadanie Rafał Kosik, autor kultowej serii "Felix, Net i Nika", zaprasza do czytania opowiadania „Amelia i Kuba. Tajemnica celebryckiej wanny”    ...

Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

Obchodzony co roku 23 kwietnia Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich został ustanowiony w 1995 roku przez UNESCO na wniosek rządu Hiszpanii i Międzynarodowej Unii Wydawców. Święto zainaugurowano w Barcelonie w setną rocznicę powstania Unii celem promowania czytelnictwa oraz wiedzy o prawie autorskim chroniący...

PORTALE DLA MIŁOŚNIKÓW KSIĄŻEK

lubimyczytac.pl Najpopularniejszy serwis dla osób poszukujących informacji ze świata literatury. Zawiera opinie, recenzje książek i oceny czytelników. Zestawienie TRENDY pokazuje, które podstrony książek były przez użytkowników najczęściej odwiedzane w danym miesiącu. Można tu tworzyć wi...