KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

DzieńGodziny otwarcia

Poniedziałek

9:00 – 15:00

Wtorek

9:00 – 16:00

Środa

9:00 – 15:00

Czwartek

9:00 – 15:00

Piątek

8:00 – 13:00

REGULAMIN BIBLIOTEKI  SZKOLNEJ 

  1. Z biblioteki mogą korzystać wszyscy uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy szkoły.
  2. Korzystanie z biblioteki jest bezpłatne.
  3. Biblioteka udostępnia swoje zbiory w ciągu trwania roku szkolnego.
  4. Z księgozbioru podręcznego biblioteki można korzystać tylko na miejscu.
  5. Czytelnik wypożycza książki wyłącznie na swoje nazwisko.
  6. Jednorazowo można wypożyczyć dwie książki na okres dwóch tygodni.
  7. Jeżeli czytelnik nie przeczytał książki, może przed upływem wyznaczonego dnia zwrotu, poprosić o przedłużenie terminu.
  8. Czytelnikom przetrzymującym książki można okresowo wstrzymać wypożyczenia.
  9. Wypożyczone z biblioteki książki należy chronić przed zniszczeniem i zgubieniem.
  10. Czytelnik odpowiada materialnie za wypożyczone książki i jest zobowiązany odkupić zniszczony lub zagubiony egzemplarz.
  11. Pod koniec roku szkolnego rozpoczyna się okres zwrotu wypożyczonych książek i wszyscy czytelnicy są zobowiązani do przestrzegania podanego terminu zwrotu.
  12. W przypadku zmiany szkoły czytelnik zobowiązany jest rozliczyć się z biblioteką.
  13. W bibliotece należy zachować ciszę i porządek.
  14. Czytelnicy mogą wypożyczać książki na ferie zimowe i okres wakacyjny.
  15. Uczniowie klas VIII są zobowiązani do zwrotu wszystkich wypożyczonych książek i materiałów bibliotecznych przed zakończeniem roku szkolnego oraz dostarczenia do biblioteki wypełnionej karty obiegowej ucznia.
  16. Każdego czytelnika obowiązuje znajomość regulaminu biblioteki szkolnej.

 

 

 

Literacki Nobel 2020

Nagrodę Nobla 2020 w dziedzinie literatury otrzymała amerykańska poetka Louise  Gl ück . W swoim uzasadnieniu Akademia Szwedzka napisała, że  Gl ück  otrzymała Nobla za „ niepowtarzalny poetycki głos, który swoim surowym pięknem czyni życie każdego z nas uniwersalnym".   Lou...

Kalendarium listopad

KALENDARIUM HISTORYCZNE  LISTOPAD 01 – Sowieci wcielili do terytorium ZSRR wschodnie ziemie Polski (1939 r.) 05 – Zmarł Kazimierz Wielki – ostatni król Polski z dynastii Piastów (1370 r.) 06 – W nocy z szóstego na siódmego listopada wybuchła rewolucja w Ros...

Dopasuj autora

05.10.2020
Dopasuj autora

Dopasuj autora

05.10.2020

Miłej zabawy!!! Szatan z siódmej klasy           Mikołajek          Hobbit           Ania z Zielonego Wzgórza  Balladyna           Harry Potter i kamień filozoficzn...

Kalendarium październik

KALENDARIUM HISTORYCZNE  PAŹDZIERNIK   01 – W Warszawie odsłonięto Pomnik Małego Powstańca dla upamiętnienia najmłodszych uczestników powstania warszawskiego (1983 r.) 02 – skapitulował Hel, ostatnia twierdza kampanii wrześniowej (1939 r.) 04 – w swój pierwszy kurs wyru...

"Nasza mama czarodziejka"

„Nasza mama wygląda całkiem zwyczajnie. Lubi się z nami bawić i zawsze nam pomaga, kiedy coś jest nie tak. Wczoraj w nocy ulepiła z ciasta kawałeczek rożka, który obłamał się księżycowi. Wielkoludowi z naszego podwórka też pomogła...” Jeśli chcecie się dowiedzieć, dlaczego ksi...

Kalendarium wrzesień

KALENDARIUM HISTORYCZNE WRZESIEŃ 01 – Atak hitlerowskich Niemiec na Polskę, początek II wojny światowej. O godz. 4.40 wojska Luftwaffe zbombardowały Wieluń, o 4.48 padła pierwsza salwa z pancernika Schleswig- Holstein, który zaczął ostrzeliwać polską składnicę na Westerplatte (1939 r.) 03 – Franc...

Zaksiążkowane

Zuza i Tola to siostry, które tak bardzo kochają książki, że postanowiły podzielić się swoją pasją z innymi. W listopadzie 2019 roku stworzyły na YouTube kanał o nazwie „Zaksiążkowane”, na którym opowiadają o swoich ulubionych pozycjach. Pierwszy filmik został tak dobrze przyjęty, że teraz nag...

Czy wiesz, że...

Papier został wynaleziony przez Chińczyków w II wieku n.e, ale do Europy dotarł dopiero w XI wieku, wypierając stopniowo bardzo drogi pergamin.   Książki były w średniowieczu tak cennym towarem, że w obawie przed kradzieżą przymocowywano je do pulpitu metalowymi łańcuchami.   Pierwszą księg...

XVII Ogólnopolski Tydzień Bibliotek 8-15 maja

Tydzień Bibliotek to coroczna akcja Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich, która ma za zadanie podkreślić wyjątkową rolę bibliotek w rozwijaniu i promowaniu czytelnictwa.  Z tej okazji warto wybrać się na wirtualny spacer, aby obejrzeć 10  polskich bibliotek na miarę XXI wieku. https://culture.pl/pl...

Zgadnij, jaka to książka?

Odpowiedzi - pobierz...