KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Projekty

Barwy Polski - innowacyjny projekt w naszej szkole.

Realizujemy go we współpracy ze Szkołą Podstawową z Oddziałami Integracyjnymi nr 111 w Łodzi, Szkołą Podstawową nr 26 w Białymstoku, Szkołą Podstawową w Michałowie oraz Szkołą Podstawową w Gródku w województwie podlaskim.

W ramach kontynuacji projektu w roku szkolnym 2019/2020 dołączyły kolejne szkoły: Szkoła Podstawowa w Gładyszowie i Zespół Szkół Miejskich nr 4 w Gorlicach w województwie małopolskim.

Główne cele projektu to:
- motywowanie naszych uczniów do poznawania Łodzi jako miasta wielokulturowego,
- umożliwienie uczniom poznania kultur, obyczajów i tradycji mniejszości narodowych w Polsce,
- budowanie postawy otwartości, szacunku i tolerancji dla odmienności kulturowej,
- wzmacnianie własnej tożsamości kulturowej,
- inspirowanie do podejmowania twórczego wysiłku.

W ramach projektu nasi uczniowie będą uczestniczyli w konkursach, warsztatach i spotkaniach. Przygotują również spacer po Łodzi śladami Tuwima oraz obejrzą spektakl. Realizując wszystkie działania podejmą współpracę z rówieśnikami z innych szkół. Punktem kulminacyjnym programu będzie wizyta uczniów z Podlasia w Łodzi, a później nasza rewizyta w Białymstoku.

O wszystkim będziemy informowali na bieżąco.

Uczniowie klasy 8b uczestniczyli w warsztatach poświęconych łódzkim Romom i ich zagładzie podczas II wojny światowej. Temat prawie nieobecny w edukowaniu młodzieży o II wojnie światowej. Dzieciaki były bardzo zainteresowane tym spotkaniem, bo przecież dowiedziały się o rzeczach, o których nie wie nawet wi...

Zachęcamy do lektury czasopisma "Dobre Praktyki" , w którym opisano nasz innowacyjny projekt....

Wyjazd na Podlasie

Erasmus po polsku - Wyjazd na Podlasie Dobiegła końca tegoroczna edycja programu „Erasmus po polsku”. Przez cały rok szkolny odbywały się różne warsztaty, spotkania i wycieczki. Zwieńczeniem programu był wyjazd uczniów z Łodzi na Podlasie. Wyjazd dofinansowano ze środków Miasta Łodzi...

W dniach 3-6 czerwca, 16 osób z klas ósmych z naszej szkoły i 14 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 111 w Łodzi, pojechało na wycieczkę do Białegostoku, w ramach realizacji projektu ,,Erasmus po polsku”. Dzieci były pod opieką Pana Piotra Malesy, Pani Natalii Pacochy oraz dwóch innych na...

Wizyta gości z Podlasia

W miniony weekend zakończyła się kilkudniowa wizyta w Łodzi uczniów z Podlasia. Odwiedziły nas dzieci ze szkoły Podstawowej w Michałowie, Szkoły Podstawowej w Gródku oraz szkoły Podstawowej nr 26 w Białymstoku. Przez kilka dni staraliśmy się pokazać naszym gościom wielokulturową Łódź, jej historię,...

W marcu odbyły się dwa spotkania uczniów i nauczycieli naszej szkoły z uczniami i nauczycielami Szkoły Podstawowej nr 111 z Oddziałami Integracyjnymi. W dniu 5 marca odwiedziliśmy naszą partnerską szkołę. Wówczas uczniowie obejrzeli prezentację o fascynującej historii ulicy Piotrkowskiej, jej architektoni...

W naszej szkole ruszył Klub Dobrej Rozmowy. Chętni uczniowie klas 8 a i 8 b najpierw ułożyli kodeks Klubu, określili cele oraz zasady dobrej i konstruktywnej dyskusji. Najważniejsze z nich mówią, że rozmawiamy, bo chcemy poznać świat, a każdy głos jest ważny, bo wyrasta z naszych osobistych doświadczeń. Druga cz...