KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Czy wiesz, że...

Papier został wynaleziony przez Chińczyków w II wieku n.e, ale do Europy dotarł dopiero w XI wieku, wypierając stopniowo bardzo drogi pergamin.

 

Książki były w średniowieczu tak cennym towarem, że w obawie przed kradzieżą przymocowywano je do pulpitu metalowymi łańcuchami.

 

Pierwszą księgą drukowaną przez Jana Gutenberga w Moguncji była Biblia. Szacuje się, że w jego drukarni powstało ok. 200 egzemplarzy dwutomowej Biblii. Do naszych czasów przetrwało 48 egzemplarzy (36 na papierze, 12 na pergaminie). Jeden z ocalałych, słynnych egzemplarzy, podziwiać można w Polsce w Muzeum Diecezjalnym w Pelplinie. Jest to wersja papierowa z oryginalną XV-wieczną oprawą i drukiem dwubarwnym.

 

Najstarsza zachowana książka napisana całkowicie w języku polskim nosi tytuł „Rozmyślanie przemyskie” i pochodzi z XV wieku.

 

Strony w książkach zaczęto numerować dopiero w XVI wieku.

 

Literatura dla dzieci i młodzieży zaczęła powstawać w połowie XVIII wieku. Wcześniej nie istniała, a najmłodsi czytali te same książki, co dorośli.

 

Muzeum Papiernictwa mieści się na Śląsku w Dusznikach Zdroju w historycznym młynie papierniczym. Muzeum prowadzi warsztaty, podczas których można zobaczyć, jak powstaje papier czerpany.

 

Gęsie pióra były głównymi narzędziami pisarskimi od VI do XIX wieku. Po opatentowaniu w 1810 roku w Stanach Zjednoczonych stalówki, zaczęły powoli wychodzić z użycia.

 

Egipskie hieroglify zostały rozszyfrowane dzięki znalezieniu bazaltowego bloku w porcie Rosette w północnym Egipcie. Odkrycia dokonali żołnierze armii francuskiej pod wodzą Napoleona. Na kamieniu wyryty został ten sam tekst w trzech różnych systemach językowych: starogreckim, demotycznym i hieroglificznym. Dzięki trzem zapisom tekstowym udało się po raz pierwszy odczytać znaczenie ukryte w hieroglifach. Dokonał tego genialny francuski lingwista J. F. Champollion, który znał 16 języków. Kamień z Rosetty można obejrzeć w  Muzeum Brytyjskim w Londynie.

 

Hans Christian Andersen, zanim został pisarzem, marzył o karierze aktorskiej i uczęszczał do szkoły baletowej w Kopenhadze. Próbował dostać się tam do Królewskiego Teatru, ale jego kandydaturę odrzucono.

 

Pierwszą książką napisaną na maszynie do pisania jest powieść M. Twaina „Przygody Tomka Sawyera”.

 

Pierwszy nakład „Opowieści wigilijnej” Charlesa Dickensa rozszedł się zaledwie w trzy dni.

 

Najczęściej przenoszoną w realia filmu postacią książkową jest Sherlock Holmes – słynny detektyw z książek A. C. Doyle`a.

 

Stefan Żeromski – autor „Przedwiośnia” i „Syzyfowych prac” był aż czterokrotnie nominowany do Nagrody Nobla, ale ostatecznie nie udało mu się zdobyć nagrody.

 

Najpopularniejszą książką napisaną przez Agatę Christie jest kryminał „I nie było już nikogo”.

 

Michaił Bułhakow – twórca „Mistrza i Małgorzaty”, jednego z najważniejszych dzieł XX wieku, pracował nad swoją książką kilkanaście lat i do końca życia nie był zadowolony z ostatecznej wersji powieści.

 

Tytuł najmłodszego autora, który opublikował książkę należy do Dorothy Straight ze Stanów Zjednoczonych. Dziewczynka napisała książkę pt. „How the World began” w 1962 roku mając cztery lata.

 

K. Rowling – autorka serii książek o Harrym Potterze została okrzyknięta najlepiej zarabiającą pisarką na świecie i zyskała status miliarderki. Jej majątek jest większy niż majątek królowej brytyjskiej Elżbiety II.

 

Pierwsze wydanie „Księgi Rekordów Guinnessa” ukazało się w Polsce w 1991 roku.

 

E-booki zaczęto sprzedawać masowo od 2002 roku.

 

Po ogłoszeniu Nagrody Nobla dla Olgi Tokarczuk, pisarka stała się najpopularniejszą autorką w naszym kraju. Na polskim rynku sprzedano już 2 miliony egzemplarzy książek Noblistki.