KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Warsztaty ekologiczne

21 października klasa IVa rozpoczęła cykl zajęć ekologicznych prowadzonych przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”. Dzisiejszy temat dotyczył globalnego śniadania. Podczas zajęć poruszony został problem nierównego dostępu do żywności na świecie. Uczniowie dowiedzieli się jakie są pożytki płynące ze zdrowej i zrównoważonej diety, a także jakie produkty żywnościowe pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Na początku zajęć uczniowie „zamienili” się w owoce i tworzyli owocową sałatkę. Była to świetna rozgrzewka.

W kolejnej części uczniowie wypisywali składniki ulubionych potraw, a następnie dopasowywali do kontynentów z których pochodzą (dobra powtórka z mapy świata).

Podczas tego ćwiczenia okazało się, że już podczas śniadania mamy kontakt z całym światem zajadając płatki kukurydziane lub pijąc kakao.

Na koniec uczestnicy obliczali ile kilometrów muszą pokonać składniki wybranych dań. Wygrał dżem z brzoskwiń i kiwi, który musi pokonać 42 tysiące kilometrów zanim dotrze do Polski. A skąd… tego możecie dowiedzieć się od uczniów klasy czwartej.