Warsztaty ekologiczne
21 października klasa IVa rozpoczęła cykl zajęć ekologicznych prowadzonych przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”. Dzisiejszy temat dotyczył globalnego śniadania. Podczas zajęć poruszony został problem nierównego dostępu do żywności na świecie. Uczniowie dowiedzieli się jakie są pożytki płynące ze zdrowej i zrównoważonej diety, a także jakie produkty żywnościowe pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Na początku zajęć uczniowie „zamienili” się w owoce i tworzyli owocową sałatkę. Była to świetna rozgrzewka.
W kolejnej części uczniowie wypisywali składniki ulubionych potraw, a następnie dopasowywali do kontynentów z których pochodzą (dobra powtórka z mapy świata).
Podczas tego ćwiczenia okazało się, że już podczas śniadania mamy kontakt z całym światem zajadając płatki kukurydziane lub pijąc kakao.
Na koniec uczestnicy obliczali ile kilometrów muszą pokonać składniki wybranych dań. Wygrał dżem z brzoskwiń i kiwi, który musi pokonać 42 tysiące kilometrów zanim dotrze do Polski. A skąd… tego możecie dowiedzieć się od uczniów klasy czwartej.