KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kalendarium wrzesień

KALENDARIUM HISTORYCZNE WRZESIEŃ

01 – Atak hitlerowskich Niemiec na Polskę, początek II wojny światowej. O godz. 4.40 wojska Luftwaffe zbombardowały Wieluń, o 4.48 padła pierwsza salwa z pancernika Schleswig- Holstein, który zaczął ostrzeliwać polską składnicę na Westerplatte (1939 r.)

03 – Francja i Wielka Brytania wypowiedziały wojnę III Rzeszy (1939 r.)

05 – Otwarto Muzeum Mikołaja Kopernika we Fromborku (1948 r.)

11 – Największy w historii atak terrorystyczny na World Trade Center w Nowym Jorku oraz Pentagon w Waszyngtonie dokonany przez członków Al-Kaidy przy użyciu uprowadzonych samolotów pasażerskich (2001 r.)

12 – Król Polski Jan III Sobieski rozgromił armię turecką pod Wiedniem (1683 r.)

14 – Napoleon Bonaparte wkroczył do Moskwy (1812 r.)

17 – Związek Radziecki na mocy układu Ribbentrop-Mołotow zdradziecko zaatakował terytorium Polski od wschodu (1939 r.)

26 – Zakończyła się zwycięska dla Polaków bitwa nad Niemnem, która przesądziła o losach wojny polsko-bolszewickiej (1920 r.)

27 – Zwycięstwo wojsk Rzeczypospolitej pod dowództwem J. K. Chodkiewicza nad Szwedami pod Kircholmem (1605 r.)

27 - Francuz J.F. Champollion poinformował świat o odczytaniu hieroglifów wyrytych na słynnym kamieniu z Rosetty (1822 r.)