KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kalendarium wrzesień

01 –  Wybuch II wojny światowej (1939 r.)

08 – Światowy Dzień Walki z Analfabetyzmem

        Międzynarodowy Dzień Piśmiennictwa

        Dzień Dobrej Wiadomości

11 –  Zamach na WTC w Nowym Jorku (2011 r.)           

12 – Święto Wojsk Lądowych

13 – Dzień Kolejarza

17 – Dzień Sybiraka

Powołano Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” (1980 r.)

Agresja ZSRR na Polskę (1939 r.)

19 – Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk

21 – Międzynarodowy Dzień Pokoju ONZ

22 – Europejski Dzień bez Samochodu

26 – Europejski Dzień Języków Obcych

27 – Dzień Polskiego Państwa Podziemnego

        Światowy Dzień Turystyki

30 – Wydrukowano pierwszą książkę – Biblię Johanna Gutenberga (1452 r.)